keep update with us on facebook!

Monday, June 4, 2012

Travelog: Persekitaran mengajar erti kehidupan


Hampir sebulan cuti semester telah berlalu. Walaupun Tapak Pembinaan dah jadi macam tapak projek terbengkalai, namun masa terus berdetik, usia terus meningkat.

Travelog

Kini aku bersama skuad SUKMA sarawak. Tak perlu tanya kenapa sarawak, sedangkan aku anak kelahiran negeri jelapang padi. Hidup dengan budak-budak sukan membawa aku jauh keluar dari 'zon selesa'. Situasi yang membuatkan aku lebih menghargai iman yang ada.

Banyak aku belajar dari rakan-rakan baru aku di sini yang saban hari membawa aku jauh berfikir akan erti hidup, serta nikmat yang pernah aku kecapi. Rasa lebih bermakna. InsyaAllah aku akan cuba kongsi di sini kalau diizinkan. Moga dapa dijadikan batu-bata untuk teruskan proses pembinaan.

Isu semasa

Hari ke hari aku gagahkan diri menyelak akhbar, menonton berita di televisyen dan membuat kunjungan ke laman media alternatif. Kadang kala diri ini rasa letih dengan mainan berita, dari politik hingga ke permasalahan dalam dunia sukan.

Pernah satu ketika aku tinggal terus dari mengambil tahu tentang isu semasa, tapi lama kelamaan rasa seperti ada kekosongan. Tak lengkap. Muhasabah sendirian menyimpulkan perlu untuk ambil tahu isu semasa sebagai pandu arah dalam kerja buat seharian.

Persekitaran mengajar erti kehidupan, kalau kita berfikir :)

Sekian.

-FaizRodzi-

No comments: